Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květen - zámek Loučeň

15. 4. 2014

V květnu se vypravíme na zámek Loučeň, kde je na programu prohlídka zámku a labyrintária v zámeckém parku. A co o tom uvádí sám zámek na webových stránkách?

 

"Zámek Loučeň je ideálním místem odpočinku pro cestovatele za poučením, zábavou, ale i romantikou. Zámeckými komnatami Vás neprovede obyčejný průvodce, ale kostýmovaný komorník Jeho Jasnosti, případně samotný kníže, či kněžna. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta plná nezáživných letopočtů a nic neříkajících jmen, ale atraktivní příběhy života na zámku zhruba před sto lety. Kromě standardních kostýmovaných prohlídek nabízíme také zážitky z prohlídek jinde nevídaných: seznámit se s esteticky působivými historickými interiéry zámku se totiž můžete třeba při čokoládové prohlídce, tajemné prohlídce s Bílou paní, nebo projít zámek od přízemí až doslova po střechu objednáním velkého okruhu. Pokud chcete, aby si z výletu na zámek odnesly nevšední zážitek především Vaši báječní zlobilové, pak výlet načasujte tak, abyste s nimi mohli absolvovat dětskou prohlídku, která je vhodné už pro tříleté výletníky.

Až Vás komorník vyprovodí k východu, určitě si nenecháte ujít labyrintárium v zámeckém parku. Soubor jedenácti zcela rozličných zahradních labyrintů a bludišť je velkou atrakcí, která nás odlišuje od ostatních evropských hradů a zámků."

 

Ještě než se podíváme na zámek, zastavíme se v Lysé nad Labem, kde si prohlédnéme jedinečný zámecký park. A opět citace z webových stránek.

Zámecký park v Lysé nad Labem je významnou památkou zahradního umění, jejíž počátky sahají do konce 16. století, kdy Lysá byla komorním panstvím a loveckým zámkem Habsburků (park je na trase naučné stezky Krajinou Rudolfa II.). Velký rozvoj parku nastal na přelomu 17. a 18. století za Františka Antonína hraběte Šporka. Koncem  18. století byl park jeho adoptivním synem Rudolfem Sweerts-Šporkem rozšířen na současnou velikost. Baron Leitenberger na konci 19. století nechává park upravit v anglickém stylu v podstatě do dnešní podoby. K tomuto si pozval významného zahradního architekta Eduarda Petzolda. Poslední významné změny park prodělal za Kinských, kteří park obohatili řadou významných dřevin, ze kterých se do současnosti bohužel mnoho nedochovalo.